Granit, bileşiminde % 10 – 40 arasında kuvars % 30 – 60 arasında alkali feldispat, % 35 kadar mika ve %10 35 arsında koyu renkli mineral bulunduran açık renkli, asidik bileşimli derinlik kayaçlarına denir. Ticari anlamda ise granit, hemen her bileşimde derinlik kayacını içine alan çok geniş bir kayaç grubu için kullanılmaktadır. Piyasada granit, gnays, siyenit, kuvars monzonit, granodiyorit, kuvarslı diyorit, diyorit gibi açık renkli kayaçlara granit terimi ortak bir isim olarak kullanılır.
Çeşitli hava şartlarına dayanıklı granit taşlar ultraviole ışınlardan etkilenmez, dokusunu ve rengini korur. Sert yapısı sayesinde yıpranma payı çok düşük olan granit dış mekânlarda ve tezgâh olarak mutfaklarda yıllarca bakım gerektirmeden kullanılabilir.
Doğal taşlar arasında granit en sert taş grubundandır. Bu nedenle ısı ve çizilmelere karşı oldukça dayanıklıdır. Taşın orijinal renkleri arasında beyaz, kırmızı, açık gri, yeşil, koyu gri, pembe gibi renkler yer alır.
Kullanım alanları
Granit kaplama ve döşeme olarak; merdiven, zemin, duvar, havuz, şömine (granit plaka, granit karo, granit küptaş, granit oluk, granit bordür vb.)
Mutfak ve banyo tezgahları, havuz, zemin, iç dış duvar,; (ebatlı granit taş, patlatma granit taş, plaka granit taş, kırma granit vb. )